5 Haziran 2011 Pazar

DAVUT HEYKELİ


Serkan Özkayanın İstanbul bienalindeki Davut heykeli strafor kullanarak gerçeğinin iki katı büyüklüğünde dokuz metre boyunda yapılmıştır. Altın rengine boyanmıştır. Çalışmalar toplam bir buçuk yıl sürmüştür. Araştırma ve İtalyan Kültür Bakanlığın dan gerekli izinleri almak yaklaşık bir yıl, fiziksel olarak yapımı da 6 ay kadar sürmüştür. 15 kişi gece gündüz demeden sürekli çalışmıştır. Straforlar 2 şer cm kalınlığındadır. Binlerce strafor üst üste konuldukça heykel kafasından başlayarak ortaya çıkmıştır. Verilen emek sayılmazsa, 15bin TL ye mal olmuştur. Şişhanedeki yerine yerleştirilmesi esnasında 2 işçi ile birlikte devrilip parçalanmıştır. Bu iki işçi düşme sırasında yaralanarak hastaneye kaldırılmıştır.
Eser parçalanmasaydı, 1,5 ay boyunca meydanda kamusal alanda sergilenecekti. Özkaya sergilenme sonrasında kırılmış olsaydı üzülmeyeceğini söyledi çünkü o zaman görevini yerine getirmiş olacaktı. Aynı zaman da insanların zarar görmesi sanatçıyı çok üzmüş. Bu olayın performans olduğunu düşünenler için ise İnsanlardan daha değerli bir şey yoktur yanıtını vermiştir.

Özkaya heykeli bir ay sorunsuz ayakta durduğunu, bu yüzden ya taşınırken ya da yerleştirilirken bir sorun olabileceğini söyledi. Olaydan sonra geride kalan heykelin ayak kısmının ayrıca sergilenebileceğini düşünüyordu fakat belediyenin kaldırmış olmasından dolayı sergilenemedi. Böylece kaide ile birlikte heykelin sergilenme ihtimalide ortadan kalkmış oldu.
Serkan Özkaya biricik olanın sanal ortamdan birebir aktarılması işlemiyle, kitaplarda gördüğü resimleri canlandırmış olup böylece herkesin de görebilmesini sağlamıştır. Bu iş ile birlikte strafor gibi adi sayılabilecek bir malzeme de bienalde yer almış oldu.
Heykel orada farklı görülüyor algılanıyor. Özkaya heykelin boyutu, rengi ve malzemesini değiştirerek burada daha farklı görünecektir. Bu şekilde bir anlamda bu işi başkalaştırmıştır.
Serkan Özkaya birçok işinde eser galeride sergilenmezse ne olur sorusunun yanıtını bize aratmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder