5 Haziran 2011 Pazar

ESİNTİ



          Bu işe başlarken Serkan Özkaya’ nın amacı ucuza, etkileyici ve yeni malzemelerden bir iş üretmekti. Aklında yaklaşık 10 TL’lik bir enstalasyon fikri vardı. Bu iş, kâğıt, Japon yapıştırıcısı ve ipten oluşuyordu.
          Ani bir esinti ile uçuşan kâğıtları havada donması olarak da görülebilecek eser, 19 Eylül 31 Ekim 2008 tarihleri arasında sergilendi.



Aslında ani bir esinti fikrini Hokusai den ödünç almış. Bu işi ilk önce Amerika, St. Louis' deki Boots Contemporary Art Space' te sergilemiş.
Bu iş uçuşan tek bir kâğıdın farklı anlardaki halini anlatmaktadır.
 
         Öncelikle kafasında canlandırıp sonrasında onları yapmak için uğraşıyor. Bu işte yaptığı şeyin aslında yapıtın heykelinin aksine, orada olmayanın heykelini yaptığını anlatıyor. Yani rüzgârın heykelini. Burada yalnızca kâğıtları değil bütün bir odayı düşünümek zorundasınız. Sanatçı bunu yaparak en minimal müdahale ile en büyük etkiyi yaratımış olmaktadır.

         Serkan Özkayaı kavram olarak heyecanlandıran şey ağırlık değil tam tersi hafifliktir. Serkan Özkayanın bu işi pek çok kişi tarafından çok beğenilmekle birlikte hala konuşulmaktadır.


Sonrasında ani bir esinti esintiye dönüşür...

         Serkan Özkaya sanatta mekân, çoğaltılabilirlik hakında düşünürken yerleştirmeyi tek bir kağıda verme fikri aklına gelmiş. Ucu hafifçe kıvrılmış bir kağıt görünümündeki metali heykele dönüştümüştür ve sonrasında Mudo Konsept mağazalarında satılmaya başlanmıştır. Böylece sanatı seri üretime dönüşmüş oldu. Müzik de eskiden sadece burjuvanın dinleyebildiği bir şeyken şuanda herkes müzik dinleyebiliyor. Sanatçı bir gün sanatında böyle olmasını umduğunu röportajımız esnasında söyledi.

         Bunu yapmaktaki amacı herkesin alabileceği bir iş olmasıydı. Bu yapıta sahip olmak isteyen koleksiyonerler ya da sanatseverler ilk kez olarak bir galeri veya müzeye gitmektense mağazadan 24.99 TLye özel kutusu içinde imzalı ve özgünlük sertifikası ile birlikte sahip olabilecekti. Böylece kitap fiyatına sanat eserine sahip olmuş olacaklardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder