5 Haziran 2011 Pazar

SANAT TANIMI TOPLULUĞU

           Sanat Tanımı Topluluğu çalışmalarına (STT) 1977 yılında dört sanatçının Şükrü Aysan, Serkan Kiraz, Ahmet Öktem ve Avni Yamaner’ in sanata benzer yaklaşımlarından dolayı bir araya gelmeleri ile başlamıştır. 1980 yılına kadar birlikte açtıkları sergilerde, STT adını kullanmamışlardır.
          Avni Yamaner grubun oluşumunda yer almasına karşın, 1978 minimalist çözümleyici işlerinin yer aldığı ilk sergilerinin ardından. Yalnız çalışma isteği ile gruptan ayrılmıştır. Şükrü Aysan 1969 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi Zeki Faik İzer Atölyesi’nden mezun olduktan sonra, 1970-75 Paris Güzel Sanatlar Yüksek okulunda eğitim alırken, minimal ve kavramsal sanata yönelmiş ve Türkiye’ye döndüğünde Adnan Çoker Atölyesi’nde asistan olmuştur.

          Sanat Tanıtımı Topluluğu’ nun 1978’ deki ilk ortak sergisinin ardından 1979’da yılında İngiltere’de geçirdiği sürenin orada izlediği performansların ve sanat aktivitelerinin, sanata bakışında önemli değişikliklere sebep olduğunu belirtir.1978 sergisinde yer alan Avni Yamaner 1979’ da gruptan ayrıldığında topluluk henüz Sanat Tanıtımı Topluluğu adını almamıştı. 1979 yılı sonlarında Aysan, Kiraz ve Öktem Sanat Tanıtımı Topluluğu adını kullanmaya başladılar ve haftalık toplantılarını sürdürdüler. Sanat Tanıtımı Topluluğu adını seçmelerinin nedeni, sanatın kendine ait sorunları ile ilgilenmeleriyle ve sanatın yapısı/doğasına ilişkin araştırmaları ile ilişkilidir.
         
           Sanat tanıtımı topluluğu 1080 başlarında sanatın sorumsallaşmaları üzerine araştırmalar ve kavramsal sanata dair temel metinleri içeren SANAT OLARAK BETİK’ i yayınlamıştır. Sanat olarak Betik 32 sayfalık bir metindir.
STT ve kavramsal sanatçılar üretimlerinin bir tüketim nesnesi olarak görülmesine karşıdırlar. Çalışmaları grubun kendi buldukları ortamı bilgilendirmek/biçimlendirmek isteklerinin bir sonucu olarak görülmektedir. Grubun ikinci sergisi, 22 Mart- 15 Nisan 1980 tarihlerinde ilk sergilerini açtıkları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde düzenlenmiştir. Sanat Tanıtımı Topluluğu adı ile yapılan sergiye topluluğun asıl üyelerinin Aysan, Öktem, Kiraz’ ın yanı sıra Sanat Olarak Betik’ te de yer alan Alparslan Baloğlu ve İsmail Saray da katılmışlardır.

          Sanat Tanıtım Topluluğunun ilk dönemini oluşturan sanatçıların 1978-81 arasında yaptıkları çalışmalar, üç grup sergisinin yanı sıra Sanat Olarak Betik (1980) adlı kitap çalışmalarında Joseph Kosuth, Sol Lewitt gibi önemli kavramsal sanatçıların sanat olarak tasarladıkları ve kavramsal sanat üzerine yazdıkları metinlerin çevirileri ve grubun kendi sanat metinlerinden oluşmuştu. Grup dağıldıktan sonra, STT adı altında MARCEL DUCHAMP (1984) kitabını yayınladı. Grubun çalışmaları haftalık toplantılar ve bu toplantılarda sanat üzerine tartışmalar şeklinde gelişmişti.  80’  lerin başlarında dağılmış olmalarına karşın, belli bir dönemde yaptıkları çalışmalar; maddi değeri olan işler üretmek yerine, sanatın kendi sorunları ile uğraşmaları, sanatın sınırları ve işlevini sorgulamaları, sanat nesnesini estetik değerini reddetmeleri, hazırladıkları sanat olarak kitap ve dosya çalışmalarıyla, kurumlara ve galerilere karşı tavırlarıyla Türk çağdaş sanatına yeni bir soluk katmış ve bu yönüyle 80’ lerin sanat ortamının gelişmesine katkıda bulunmuştur. ‘’Betik Sanat’’  grubun ortak yaptığı en son sergidir. 1981 de dağılmalarından sonra Ahmet Ökten ve Serhat Kiraz ve Şükrü Aysan bireysel çalışmalarını sürdürmüşler ve Şükrü Aysan 1990’ larda STT’ nin çalışmalarını yeniden başlatmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder