5 Haziran 2011 Pazar

FIRAT ARAPOĞLU

          Fırat Arapoğlu ile yaptığımız röportaj sırasında ilk olarak vurguladığı düşünce merkezci yaklaşımın rahatsız edici yönüydü. Ona göre İstanbul dışı etkinlikler de bir o kadar önemlidir. Sanatı tek bir merkezde toplamak doğru değildir.

          Sanat eleştirmenliği yapmak için yaşın önemli olup olmadığı konusunda Arapoğlu bu durumu denetleyen bir kurumun olmadığını “Türk Sanat Tarihi’ nin önemli isimlerinden biri olan Ayla Ersoy, kişinin genç yaşta sanat eseri üretebileceğini ama sanat eleştirmeni olmak için yılların birikimine sahip olmak gerekir...” derken Fırat Arapoğlu bu düşünceye katılmıyor. Ona göre eleştirmen olmak için belli bir yaşa gelmek gerekmez. Sadece konuya hakim olunması yeterlidir. Bu noktada John Berger’ i örnek verdi. John Berger, 22 yaşında yazmaya başlamıştır. Önemli olan sizin konuya ne kadar hakim olduğunuzdur diyerek yaş kısmına katılmadığını dile getiriyor. Sonrasında Türkiye’de eleştirmenliğin meslek olarak algılanmadığını ve eleştirmenlik yapanların mutlaka ikinci bir iş yapmak zorunda olduğunu söylüyor. Kendiside eleştirmen kimliğinin yanında aynı zamanda İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’ nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

          Eleştirmenlik kimliğinin yanında Küratörlük yapmakta olan Fırat Arapoğlu, bu alanın çok deneyimlemediği bir alan olduğunu anlattı. Küratörlüğü sözünü anlatabileceği bir alan olarak değerlendiriyor. Örneğin bir proje var, bu projeyi geliştiriyor. Sonrasında harekete geçiyor. Bu noktada bir sorun ve aktüel bir konuya da değindiğini görebilirsiniz.

          Bizim bir projemiz olduğunda kendisine sunabilirmiyiz dediğimiz zaman, yeni isimlere çok açık olduğunu herhangi bir kuruma bağlı olmadığı için çok şanslı olduğunu dile getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder